Как да изберем климатик за малко жилище?

Пролетта е прекрасно време, през което бъдещето изглежда слънчево и безметежно. Време, в което да се огледаме, и да направим планове за промени у дома. Удобствата на ежедневието са предпоставка за пълноценна почивка след  работа. Над 60% от промените, които предприемаме се планират точно в този период от годината. Ако вашето основно жилище или ваканционен имот са в категорията малки, то тази статия е точно за вас.

Кои жилища са малки?
 

Малките жилища са онези, чиято квадратура не надвиша 40-45 кв.м Това са студия и едностайни апартаменти. Обикновено в тях живеят млади хора без деца или едно дете, или имат само 1 обитател. Малки са и множество ваканционни апартаменти. 
Тези жилища обикновено са от 1 основно помещение или 2 малки стаи със сервизни помещения и антре. В редки случаи това може да е малка вила или голямо бунгало.


Какъв фактори влияят при избора на климатик за малко жилище?


Климатизацията на малко жилище може да е истинско предизвикателство. Ако е от 1 голямо помещение, то би следвало един климатик да е достатъчен. Важен е обемът, който трябва да бъде климатизиран. Ние, екипът на Climacity.Bg искаме да ви помогнем да направите правилния избор.

Обърнете внимание на изолацията на жилището и на цялата сграда. Колко прозореца има, какъв е типът на стъклопакета, добро ли е уплътняването. Изложението е важно. Ако е юг-югоизток - мислете за летните месеци. При север-североизток – за студения сезон. Климатът е важен - вижте нашата статия. Ако апартаментът е в многожилищна кооперация - важни са и навиците на вашите съседи.

И много важен елемент е бюджетът. При необходимост – използвайте възможността на покупка на климатик на лизинг. Тогава ще си позволите по-висок клас, съответно по-високо качество. В дългосрочен план по-скъпите климатици са по-изгодна инвестиция.


Какви характеристики да изберем за климатик за малко жилище?


Техническите характеристики зависят от конкретния модел климатик.  Класическите модели на много от най-популярните марки  са 9-ка, 12-ка, 18-ца и 24-ка. Малките модели покриват помещения до 15 – 20 кв.м, големите – 45-60 кв.м.

Това зависи както от марката, така и от серията на климатика.

Например за по-големи помещения, може да разгледате климатици от серията Fairy на GREE. Те покриват до 50 кв.м при BTU 24000. При BTU 9000 - за помещения до 18 м2.

Серия AP на Mitsubishi electric, която е енергийно ефективна с клас А++ в режим и на отопление, и на охлаждане предлага мощност 9000 BTU за помещения до 20m², a при нужда от климатизация на стаи oт 50-60m² - модел MSZ-AP71VG, който е 24000BTU .

* Запознайте се с това Какво е BTU? 

Ако искате да инвестирате във висок клас модели на GREE, може да разгледате серията G-Tech. Той се предлага само с BTU 9000  и 12000. Първият е достатъчен за помещения до 17 м2. Вторият покрива перфектно жилища и офиси с квадратура до 27 кв.м. Важно е да знаете, че G-Tech може да работи и в режим на отопление при температури до минус 22°С.

Mitsubishi electric създадоха нова генерация климатици с технология  Zubadan. (вижте "Какво е ZUBADAN?") Тя осигурява отлична и ефективна работа в режим отопление при екстремно ниски външни температури. Мощният компресор е устойчив на студ и работи при температура от -25°С. Сериите Ninja на Мицубиши Електрик или LN zubadan предлагат мощност 18000BTU за помещение от 45-50 m². Малката мощност при тези серии може да се използва в помещения до 25 m².

Специално серията Amber Nordic на Gree има възможност при  BTU 24000 да климатизира помещения от 55 до 60 кв.м. Amber Nordic е подходящ за помещения, изложени на екстремни външни условия, и може да регулира отоплителната и охладителната мощност в широк диапазон. Това прави тези климатици подходящи за използване в помещения като изложбени зали, шоуруми и жилища с големи витрини.

Със своята луксозна хиперинверторна серия Diamond, Mitsubishi Heavy Industries предлагат енергийно ефективни решения за вашите помещения като модела с мощност 9000 BTU се справя отлично в квадратура от 20 m² с ел.консумация 0,59кW в режим отопление. За по-големи площи от 50 m² може да се насочите към модел SRK / SRC 50 ZSX-W / 18000BTU/

Не ви съветваме да избирате него за малко жилище, тъй като ще „предозирате“. Запознайте се с нашата статия Защо е важно да изберем климатик с подходящ капацитет?

Наближаването на лятото и все по-яркото слънце разширяват усмивките  и дрехите стават, по-леки. Радостта от температурите, които тръгват нагоре, ни предизвиква към по-дълги разходки сред природата. И към търсене на прохлада под сенките на разлистените дървета. Нека тази прохлада е и във вашия дом.

За да изберете най-подходящия за вас климатик, е препоръчително да се обърнете към специалист. Ние, екипът на Climacity.bg сме готови да ви дадем професионален съвет, и да ви помогнем да изберете климатик, който отговаря точно на вашите нужди.

По-долу са представени някои модели климатици, които коментираме в статията.


GREE
Инверторен климатик GREE GWH24ACE-K6DNA1A FAIRY BLACK
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

2903,00лв
с включен безплатен монтаж
MITSUBISHI ELECTRIC
Инверторен климатик MITSUBISHI MSZ-AP71VGK- MUZ-AP71VG
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

4344,00лв
с включен безплатен монтаж

Прочети още

Какво е сплит система? Какви сa предимствата?
Какво е сплит система? Какви сa предимствата?

Сплит система е термин, който се използва в климатизацията. Сплит системи са най-често срещаните климатични системи, каквито срещаме в ежедневието. Те се състоят от две основни части - вътрешно тяло и външно тяло.

Прочети още >
Кои климатици са безшумни?
Кои климатици са безшумни?

Един от често задаваните въпроси, които ни задавате, и са свързани с качествата на климатиците е нивото на шума, който те създават. Важно е да се отбележи, че отговор на този въпрос се дава отделно за вътрешното и външното тяло.

Прочети още >
Как да купим климатик онлайн?
Как да купим климатик онлайн?

Когато потребителите търсят климатик в търсачки като Google и Bing, те използват ключови думи и фрази. Последните описват типа на климатика, характеристики – филтри, ниво на шум или капацитет, марка или ценови клас.

Прочети още >
Какво знаем за Veissmann Group?
Какво знаем за Veissmann Group?

Veissmann Group е бранд с дългогодишна история от успехи. Има имидж на производител на висококачествени уреди, системи и цялостни решения за климатизация, които улесняват живота на хората и гарантират оптимален комфорт в дома и офиса.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения