Защо е важно да изберем климатик с подходящ капацитет - съвети

Класическите варианти климатици на повечето известни марки се наричат разговорно – „девятки“, „дванайсетици“ и „осемнайски“. Това означава съответно капацитет  9000 BTU, 12000 BTU и 18000 BTU. Възприема се като мощност, което е по-скоро аналогия. Има разбира се и модели както с по-малък, така и с много по-голям капацитет. В случая коментираме защо е важно да изберем подходящата машина за конкретен случай.

Голяма част от производителите на климатици използват BTU при образуване кода на модел. При други марки, в същия код се използва отдаваната мощност в режим охлаждане, например 2.50 kW, се нарича "25-ца".

Съответствието, между капацитета на модела на климатик и отопляемия обем, е сред най-важните характеристики при избор. Естествено е да предположите,  че при по-малък капацитет уредът няма да поддържа необходимата температура в помещението. Ще се използва повече електроенергия за достигане на желания ефект. - отопление или охлаждане Това ще доведе до негативни емоции и разочарование. 
Нещо повече, климатикът ще има по-малък живот.

Разликата в цената между два съседни капацитета на една и съща марка е сравнително приемлива. От друга страна, загубите, които ще ви донесе купуването на малко по-евтин климатик са значителни. Не пропускайте факта, че климатик се купува поне за 5 години.

Важно е да знаете, че предозирането също не се препоръчва.  Не купувайте климатик с по-голям от препоръчителния капацитет за помещението. Измерете го и пресметнете обема. Той е по-важен показател от площта. Капацитетът на климатиците се дава на обем както за отопление, така и за охлаждане.

Климатиците са така проектирани, че въздушната струя да отговаря на обема на помещението. При по-мощен климатик в малка стая обтичането ще е такова, все едно сте на непрекъснато течение.

Когато започнете да разглеждате марки климатици, препоръчваме да избирате като характеристика на търсене „обем“. В списъка с налични климатици ще останат онези модели, които са подходящи за вашето помещение. Не правете комбинации и, когато се свържете с консултант, не казвайте „искам еди-кой-си модел“, просто кажете работния обем. Посочете марките, които ви интересуват. Професионално, консултантът ще ви препоръча оптималния вариант.

Ако изберете климатик  по-голяма от необходимата мощност, разочарованието ще е също толкова голямо, колкото в обратния случай. Новите модели са така предвидени, че да приемат повече сигнали от околната среда и едновременно с това да се „донастройват“. Слагането на машина с голям капацитет в малко помещение ще доведе до „колизии“. Ще се обърква какво точно се случва и как да реагира. Ще има често спиране и промяна на мощността. Ще има по-голям разход.

Щом си монтирал по-голям климатик отколкото е необходимо за дадената стая, това означава и по-голям дебит на въздуха през вътрешното тяло, което пък означава по-голям шум в това по-малко пространство

Ако климатикът е по-мощен отколкото изисква конкретното помещение, това води до чести спирания и тръгвания, защото бързо достига зададената температура. А честите спирания и тръгвания на климатика пък се разпознава от електрониката при някои модели климатици като проблем.

Много хора се заблуждават, че с един по-голям климатик ще могат да отоплят или охлаждат повече от 1 помещение с отворена врата. Не се заблуждавайте. По-добре 2 по-малки, отголкото един „звяр“, който е конкретния случай ще е сложен в клетка.

Това е днешната ни порция от съвети. Ако трябва да избирате – най-добре се свържете с нашите консултанти. Или просто елате в офиса ни.

Прочети още

Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?
Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?

В горещите летни дни климатиците създават благодат и приятна атмосфера в офиса и вкъщи.

Прочети още >
Какво е мултисплит система за климатизация?
Какво е мултисплит система за климатизация?

Мултисплит система е вид климатична система, която позволява едно външно тяло  да бъде свързано с няколко вътрешни тела.

Прочети още >
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg

В последните години, освен продажба, монтаж и поддръжка на климатици, Climacity.BG развива дейност по продажба и монтаж на соларни панели, фотоволтаични системи.

Прочети още >
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin

Когато говорим за климатизация и топла вода, мисълта ни тръгва в различни посоки. Иновативният Мулти+ на Дайкин дава елегатно решение на двете задачи едновременно. При това ги обединява с една система.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения