Какво е мрежова фотоволтаична система?.

Това е фотоволтаична система, свързана с електрическата мрежа, която няма батерии за съхранение на произведената излишна енергия.

Този тип система е предназначена за директно свързване на соларен панел към електрическата мрежа. Произведеното електричество се отдава директно. Компонентите на мрежовите фотоволтаични системи са:
  • Мрежов инвертор, според нуждите - микроинвертор, монофазен стрингов инвертор, трифазен инвертор или централен инвертор.
  • Соларни панели за ток.
При този тип фотоволтаични системи, соларните панели са свързани директно към инвертора. Инверторът се  свързва към електрическата мрежа. Соларните панели произвеждат ток от слънцето, който се преобразува от мрежовия инвертор и директно се вкарва в електрическата мрежа.  Няма акумулатор и не се съхранява на произведената електроенергия.

При този тип фотоволтаични системи акумулаторни батерии не са нужни. Това намалява значително крайната цена на соларната електроцентрала.

Мрежовите фотоволтаични системи са подходящи за производство на ток с цел продажба или за директно захранване на консуматори там, където няма електропреносна мрежа и основната консумация е през деня.

Изграждането на мрежова фотоволтаична система намаля разходите за ток през светлата част от денонощието. Последното е особено важно в някои производства. По този начин в светлата част от деня, колкото и електричество да произведе соларната система, то ще захранва консуматорите ви и ще намаля от сметката ви за ток.

Мрежовите фотоволтаични системи са отличен избор за обекти, при които наличието на електрозахранване не е проблем като цяло. В случая добиването на електроенергия е по екологично чист начин и едновременно с това разходите за нея се намаляват драстично или се премахват напълно.

При мрежовите фотоволтаични системи, при достатъчно слънчева светлина, захранването с електричество е изцяло от соларните панели. Когато тази енергия не е достатъчна, нуждите се допълват от електрическата мрежа. При производство на повече енергия от слънчевите панели отколкото е моментната нужда, чрез електромер излишъкът се връща към електрическата мрежа и се продава на съответното електроразпределително дружество.

Предлагани марки: