Как да изберем климатик за нашия офис?

Климатикът поддържа приятна температура и хладина в офиса през лятото, топлина през зимата. И не само това. Той също така спомага за поддържането на едно високо качество на въздуха в помещението, като същевременно предотвратява развитието на мухъл и плесен.

Колко добре ще ни служи климатикът зависи от избора, който ще направим. Ето защо е важно да се спрем на този, който има най-добри характеристики, съобразени с параметрите на помещенията.

Изборът на климатици, подходящи за конкретен офис изисква съобразяване с множество характеристики и определящи фактори.

Това са някои от стъпките, които трябва да следвате за да се ориентирате при избора на климатик за вашият офис:

Разберете какъв е размерът на Вашия офис


Размерът на помещението ще определи от какъв тип климатик се нуждаете. Ако офисът ви не заема значително голямо пространство, ще ви е необходим климатик, който не е с много голям капацитет. Но за по-големи пространства се изисква по-висок капацитет, за да може да охлади цялото помещение.

Ако не сте опитни в сферата на климатиците, ще бъде добра идея да се възползвате от услугите на експерт, който ще ви помогне с избора и монтажа на уреда.


Разберете как би се отразил шумът от климатика в офиса

Някои климатици могат да бъдат шумни и точно те не са добър вариант за един офис. Вие със сигурност бихте предпочели да работите в тиха среда, в която лесно ще си комуникирате с вашите колеги и спокойно ще отговаряте на обажданията.

Повечето съвременни климатици със сплит система са много тихи, независимо дали ги монтирате на открито или на закрито. Важно е преди покупката да се информирате какво е количеството шум, който произвежда.Пребройте колко са хората, които работят в офиса


Пребройте колко хора работят в офиса
Изборът ви на климатик за офиса зависи и от броя на хората, които се очаква редовно да бъдат в помещението. Техният брой ще определи какъв размер и с какъв капацитет климатик ще ви бъде необходим.

Ако разполагате с по-голям екип, и използвате офиса за по-дълго време, ще изпитате голяма нужда от освежаване на въздуха. Ако стаята се използва от петима души или по-малко, минималният BTU ще бъде достатъчен. 

За тези, които проявяват интерес BTU = British Thermal Unit.

Уреди с тези характеристикисе предлагат от известните марки производители.

Климатици Gree, климатици Фуджицу, климатици KAISAI, Мицубиши, Hitachi

При използването на минимален BTU за охлаждане на офис с повече от петима души, може да се очаква двигателят да започне да работи по-усилено, само за да отговори на повишената нужда от охлаждане. Това би довело до претоварване на двигателя, като по този начин ще се увеличи риска от износване.

Разберете какъв трябва да бъде размерът на климатика

Климатиците за офис се предлагат в различни размери и изборът ви трябва да зависи от пространството, с което разполагате. Ако изберете прозоречни, ще трябва да пробиете стената, за да създадете място за устройството.

Някои офиси имат ограничено пространство и това не им позволява да използват този тип климатик. Ако вашата ситуация е тази, ще трябва да изберете централен климатик, който също така е по-лесен за инсталиране.

Проучете как да се монтира климатик във Вашия офис


Монтаж на климатици
Процесът на монтиране зависи от типът на климатика. Ако монтирате прозоречен, трябва да изберете прозорци, които можете лесно да блокирате. За сплит система или централно устройство ще е нужно да изберете зоната за външното тяло.

Трябва предварително да проверите окабеляването и да попитате местното електрическо табло, ако смятате, че ще имате нужда от повече енергия.
Помислете и за опциите за инвертор. В бизнес средата всяко прекъсване на захранването може да доведе до загуба на значителни продуктивни часове. Инверторните климатици предотвратяват този вид смущения.

Колкото по-висок е рейтингът, толкова по-ниска ще бъде сметката ви за ток. Можете да направите изчисления на това колко мощност ще се консумира и според това да си разпределите бюджета. Винаги избирайте климатик с най-висок рейтинг за най-добра ефективност.


Обърнете внимание на гаранцията на климатиците


Както всяко друго електронно устройство и тези идват с гаранция. Гаранцията на производителя може да покрие от 1 до 5 години. Трябва да обърнете внимание какви условия влизат в гаранцията. Също така, помислете за поддръжката, необходима за да бъде гаранцията ефективна. Много компании позволяват разширена гаранция срещу обслужване. Можете да активирате гаранцията от датата на покупката или от датата на монтиране. Трябва да сте наясно кой вариант е по-подходящ за вашата система.
Ако климатикът ви бъде монтиран от търговеца, от когото сте го закупили, не трябва да отваряте опаковката.

При тази ситуация, ако има липсваща част или дефект, има възможност гаранцията да не може да бъде приложена.

Когато дискомфортът, причинен от жегата, е предотвратен в офис средата, служителите се чустват спокойни и това води до по-добри резултати в работата им. Климатикът за офиса е една важна инвестиция, която е необходимо да направите, за да осигурите комфорта на служителите си. Ако вашите служители са щастиливи, това определено ще доведе до успехи на бизнеса ви.

Прочети още

Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?
Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?

В горещите летни дни климатиците създават благодат и приятна атмосфера в офиса и вкъщи.

Прочети още >
Какво е мултисплит система за климатизация?
Какво е мултисплит система за климатизация?

Мултисплит система е вид климатична система, която позволява едно външно тяло  да бъде свързано с няколко вътрешни тела.

Прочети още >
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg

В последните години, освен продажба, монтаж и поддръжка на климатици, Climacity.BG развива дейност по продажба и монтаж на соларни панели, фотоволтаични системи.

Прочети още >
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin

Когато говорим за климатизация и топла вода, мисълта ни тръгва в различни посоки. Иновативният Мулти+ на Дайкин дава елегатно решение на двете задачи едновременно. При това ги обединява с една система.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения