Как се измерва енергийната ефективност на климатиците

Коефициентите COP, EER, SCOP и SEER измерват енергийната ефективност на климатични системи – климатици и термопомпи. Тези коефициенти показват съотношението на отдаваната енергия в режим на отопление или охлаждане спрямо количеството на консумираната електроенергия.

COP (Коефициент на ефективността на термопомпите) и ERR (Енергийна ефективност на климатици) са мерки за ефективността на конкретно охлаждащи или отоплителни устройства.

COP измерва колко ефективно термопомпата може да използва електрическа енергия. ERR измерва ефективността на климатик в режим на охлаждане, като използва енергията, за да отстрани топлината от вътрешното пространство.

С други думи, COP се нарича коефициентът на трансформация на отдаваната спрямо консумираната електроенергия в режим на отопление, докато EER е коефициентът на енергийна ефективност в режим на охлаждане.

Климатичните системи генерират топлина чрез пренасяне на топлината от едно място на друго, което им позволява да имат по-висок COP и EER от електрически нагреватели

При един електрически нагревател, който има COP 1,0, климатичните системи прехвърлят енергия, за да генерират топлина. За разлика от нагревателите, те  генерират повече топлина от 1 kW на входа.

Ако климатичната система генерира 2,4 kW, и нагоре, топлина от 1 kW електрически вход, то COP на съоръжението е 2.4 или повече.

Аналогично, ако климатик генерира 3,2 kW или повече за охлаждане при 1 kW на входа, то неговият EER е 3,2 или повече.

От друга страна, SEER (Сезонен коефициент на енергийна ефективност на климатици) и SCOP (Сезонен коефициент на енергийна ефективност на термопомпи) отразяват реалното сезонно потребление на енергия от климатичната система при ежедневно използване и за по-дълъг период. SEER и SCOP са важни за оценката на енергийната ефективност на климатиците.

Стойностите на тези коефициенти формират енергийните класове на климатичните системи, което позволява на потребителите да сравняват енергийната им ефективност.
Това са две мерки за енергийната ефективност на системите за отопление, вентилация и климатизация (ОВК). SEER и SCOP измерват ефективността на системите в различни сезонни условия, като взимат под внимание както охлаждането, така и отоплението.

Те се изчисляват като отоплителната и охлаждащата мощност се разделят на общата входна енергия през целия сезон на отопление или охлаждане.

Чрез тези коефициенти потребителите могат да сравняват енергийната ефективност на климатични системи от различни производители, основани на хармонизиран стандартен тест EN 14511.

Всички тези мерки са важни за показване на енергийната ефективност на ОВК системите и устройствата, като SEER и SCOP са по-показателни за ефективността на цялата система, докато COP и ERR са по-показателни за ефективността на конкретните устройства.

Няколко модела от топ класациите:

Daikin DX20VC - SEER до 24.5, SCOP до 5.1.

LG LMU600HV - SEER до 21.0, SCOP до 4.3.

Mitsubishi Electric MSZ-EF - SEER до 8.5, SCOP до 5.5.

Carrier Infinity 19VS - SEER до 19.0, SCOP - до 3.9.

Fujitsu General Halcyon RLS3Y  - SEER до 33.0, SCOP - до 4.5.

Прочети още

Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?
Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?

В горещите летни дни климатиците създават благодат и приятна атмосфера в офиса и вкъщи.

Прочети още >
Какво е мултисплит система за климатизация?
Какво е мултисплит система за климатизация?

Мултисплит система е вид климатична система, която позволява едно външно тяло  да бъде свързано с няколко вътрешни тела.

Прочети още >
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg

В последните години, освен продажба, монтаж и поддръжка на климатици, Climacity.BG развива дейност по продажба и монтаж на соларни панели, фотоволтаични системи.

Прочети още >
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin

Когато говорим за климатизация и топла вода, мисълта ни тръгва в различни посоки. Иновативният Мулти+ на Дайкин дава елегатно решение на двете задачи едновременно. При това ги обединява с една система.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения