Кои климатици са безшумни?

Един от често задаваните въпроси, които ни изпращате, и са свързани с качествата на климатиците е нивото на шума, който те създават. Важно е да се отбележи, че отговор на този въпрос се дава отделно за вътрешното и външното тяло.

Шумът в помещението пречи на вас. Този на външното тяло на един климатик може да създаде проблеми на вашите съседи. Има ситуации, в които монтираните външни тела на офиси и банки, могат да доведат до сериозно нарушаване на спокойствието в околните работни и жилищни помещения.

От какво зависи шумът на един климатик?

Първо и неоспоримо – от качеството. Високият клас са климатици са проектирани така, че да минимизират вибрациите, които могат да предизвикват шум. При тях се използват по-добри материали за изолация на шума. Това безспорно увеличава цената, но създава по-добро качество на живот.

Работата на компресора е друг фактор, който влияе. Компресорът е един от най-шумните компоненти на климатика. По правило, колкото по- ефективен и качествен е един компресор, толкото по-тихо работи той.

Скоростта на вентилатора не е за пренебрегване. При нейното увеличаването се качва нивото на шума. Новите климатици предлагат различни режими на работа, които позволяват на вентилатора да работи на по-ниска и по-тиха скорост. Такива режими са “безшумна работа на вътрешното тяло“ при Дайкин, „low noise” при Фуджицу Дженерал, “super low” скорост при Хитачи, други тихи режими, нощен режим.

Качеството на монтажа е много важно. Неправилната инсталация може да доведе до повишен шум. Например, ако климатикът не е правилно закрепен, вибрациите могат да са непоносими. Случвало се е в летни вечери да стоите на затворен прозорец, защото климатикът на съседите ви не допуска да спите на отворено. Понякога грохот от неправилно монтирани външни тела кънти по цялата улица.

Новите серии на повечето марки са от по-тихи климатици. Има такива, при които  не се разбира, че в помещението има включен уред. Шумът, които създава специфичният модел може да варира. Проверете рейтингите за шум и отзивите на потребителите преди покупка. Свържете се с нас за консултация.

В заключение - почти всички климатици ще произвеждат някакъв шум при работа. Тихите модели просто го минимизират до по-приемливо ниво и да създадат по-високо качество на живот.

Шумът, в т.ч. този на климатиците, се измерва в децибели (dB). Децибелът е единица за измерване на това, което разговорно се нарича - сила на звука. Децибѐл  (означение dB) е една десета част от бел (bel), логаритмична безразмерна величина за измерване отношението на физични величини, най-често мощност и интензивност. По принцип в децибели може да се мери мощност, напрежение, нива на звук и електромагнитен сигнал и много други величини. Децибелът се използва предимно в електрониката и акустиката. Наречен е в чест на Александър Бел, изобретателят на телефона.

Производителите на климатици обикновено предоставят две мерки за шума - една за вътрешното тяло и една за външното тяло. Обикновено вътрешното тяло на климатика е по-тихо от външното.

Трябва да отбележим, че шумът от климатика се измерва в контролирана среда, за да се определи максималният и минималният шум, който устройството може да произведе при различни условия и скорости на вентилатора.

За да имате представа за това какво представляват децибелите при сравняване с източници на шум в домашни условия:
- 10 dB е сравнимо с шепот;
- 30 dB - тиха библиотека;
- 40 dB – тих разговор между 2-3 души;
- 50 dB - умерен домашен шум;
- 60 dB – обикновен разговор при нормален тон в група;
- 75 db - телефонен разговор;
- 80 dB – разговор на висок тон;
- 80-85 dB - автоматична пералня или сушилня.

В България приетите норми за пределно допустимите нива са:
- В жилищни зони - до  50-60 dB;
- В промишлени зони - до 70 dB;
- В жилищни помещения - до 35 dB;
- В класни стаи, читални - до 40 dB.

В този ред на мисли, климатик, който произвежда около 40 dB шум, ще бъде относително тих.

Ще отбележим, че голяма част от уредите, които предлагаме произвеждат шум от 19 до 40 dB на вътрешното тяло.

Ето и примери за безшумни климатици от нашия каталог

Прочети още

Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?
Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?

В горещите летни дни климатиците създават благодат и приятна атмосфера в офиса и вкъщи.

Прочети още >
Какво е мултисплит система за климатизация?
Какво е мултисплит система за климатизация?

Мултисплит система е вид климатична система, която позволява едно външно тяло  да бъде свързано с няколко вътрешни тела.

Прочети още >
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg

В последните години, освен продажба, монтаж и поддръжка на климатици, Climacity.BG развива дейност по продажба и монтаж на соларни панели, фотоволтаични системи.

Прочети още >
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin

Когато говорим за климатизация и топла вода, мисълта ни тръгва в различни посоки. Иновативният Мулти+ на Дайкин дава елегатно решение на двете задачи едновременно. При това ги обединява с една система.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения