Какъв климатик да избера – подов или стенен?

Когато се наложи да изберемe климатици за жилището си, още в самото начало, заедно с мощността и желаната марка, трябва да определим типа, който търсим. Два са основните опции, когато говорим за жилищни пространства – стенни и подови климатици. Независимо, и двата типа системи работят съгласно един и същ принцип, всяка от тях разполага със собствени положителни аспекти и слаби страни. Ще разгледаме предимствата и недостатъците на подовите и стенните климатици, ще направим сравнение, за да представим ключовите критерии за избор.


Подов или стенен климатик


Предимствата на стенните климатици включват разнообразието на опции за монтаж, по-свободно разпределение на въздушния поток и по-слабо замърсяване на въздушните филтри. Сред недостатъците се отчитат по-сложната инсталация и поддръжка, по-ниска ефективност при отопление и невъзможност за монтаж върху наклонени стени – скосени тавани, авангардни архитектурни решения.

Подовите климатици имат своите предимства - по-добра ефективност при отопление, възможност за монтаж под прозорци и места с по-нисък таван, по-лесно инсталиране и поддръжка. В същото време, те са по-малко ефективни при охлаждане, изискват по-често почистване на филтрите и зависят повече от разположението на мебелите.почистване на климатикКакви са предимствата при почистване на двата вида климатични системи?


При подовите климатичните системи, поддръжката и почистването на филтрите се осъществява значително по-удобно.  Причината е, че устройството е разположено на леснодостъпно място. Потребителите рядко пропускат да почистят филтрите, защото климатикът често попада в зоната на визуален контакт. Въпреки това, колкото по-ниско е разположена системата, толкова повече прах се събира вътре в нея и тя се нуждае от по-редовна поддръжка. Вътрешните тела на подовите климатици изискват два до три пъти по-често чистене на филтрите в сравнение с климатиците за стенен монтаж.

Вижте нашата статия за почистването на въздушни филтри на стенни климатици.

Какви са разликите при монтаж на двата вида системи?


Вътрешните тела на стенните климатици са предназначени да се монтират в близост до тавана. Така климатикът не заема излишно място и предоставя комфортна температура, без да пречи на свободното движение. От друга страна, климатиците за подов монтаж са прекрасен избор за стаи с наклонен таван. Те са подходящи за тавански помещения и мансарди. Често подовите климатици се поставят директно под прозорец. Те се препоръчват и за големи помещения, където има достатъчно простор и по-малко мебели.

Разпространението на въздушната струя


При стенните климатици разпределението на въздушния поток се извършва отгоре надолу. Тъй като мебелите и повечето предмети се намират в долната част на стаята, въздушната струя при тези климатични системи рядко се блокира от други обекти. Високите мебели като гардероби и рафтове не бива да се поставят пред тези устройства, за да не пречат на въздуха да достигне всички ъгли на помещението.

Повечето производители публикуват изискванията за отстояние, и препоръчваме да се запознаете с тях, за да планирате по-добре.

При подовите климатици е по-трудно да се гарантира свободно разпределение на въздушния поток. При тях движението е отдолу нагоре и е възможно да се появят повече бариери, които спират част от потока. Въпреки това, подовите климатици са изключително ефективни при отопление, тъй като изпращат топъл въздух ниско при пода, създавайки отлична конвекция, която елиминира усещането „студени крака“. От друга страна, стенните климатични системи са по-ефективни при охлаждане, като осигуряват силен поток хладен въздух в горната част на стаята, който се разпространява равномерно и охлажда цялото помещение.

подов климатик
Примерен монтаж на подов климатик

стенен климатик
Примерен монтаж на стенен климатик

Какви са нашите препоръки


Стенният тип климатични системи са по-широко разпространени и с по-голямо разнообразие от модели. Въпреки това, подовите климатици имат своите предимства. Ако архитектурата на стаята не позволява  монтаж на стенен климатик, подовата версия е отличен избор.  Освен това, ако разполагате с подходящо място за подов климатик и основната употреба е за отопление тогава подовата климатична система е предпочитаният вариант.

Препоръчваме да разгледате следните климатици

FUJITSU GENERAL
-5 %
Подов климатик Fujitsu AGHG14KVCA/AOHG14KVCA
С включен монтаж

С включен
монтаж

3751,55лв 3949,00 лв
с включен безплатен монтаж
DAIKIN
Подов климатик DAIKIN FVXM25A9/RXM25R PERFERA
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

3338,00лв
с включен безплатен монтаж
Cooper&Hunter
Подов климатик INVENTOR V7LI-12WiFiR/U7RS-12
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

2399,00лв
с включен безплатен монтаж

Прочети още

Климатизирането е важно за модернизацията на старите къщи
Климатизирането е важно за модернизацията на старите къщи

Нашият екип има повече от 20 години опит в монтажа на климатични системи. Имали сме възможност да работим на различни обекти - от нови, съвременни сгради до стари къщи с историческо значение. 

Прочети още >
Още един дом на морето е климатизиран от Climacity.bg
Още един дом на морето е климатизиран от Climacity.bg

Нашите хора, които монтират климатици, ежедневно се справят с тегави места и понякога се изискват акробатични умения или алпинистки страсти, за да се завият два болта. Какво е ежедневието без емоции?!

Прочети още >
Какво е сплит система? Какви сa предимствата?
Какво е сплит система? Какви сa предимствата?

Сплит система е термин, който се използва в климатизацията. Сплит системи са най-често срещаните климатични системи, каквито срещаме в ежедневието. Те се състоят от две основни части - вътрешно тяло и външно тяло.

Прочети още >
Кои климатици са безшумни?
Кои климатици са безшумни?

Един от често задаваните въпроси, които ни задавате, и са свързани с качествата на климатиците е нивото на шума, който те създават. Важно е да се отбележи, че отговор на този въпрос се дава отделно за вътрешното и външното тяло.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения