Какъв климатик да избера – подов или стенен?

Когато се наложи да изберемe климатици за жилището си, още в самото начало, заедно с мощността и желаната марка, трябва да определим типа, който търсим. Два са основните опции, когато говорим за жилищни пространства – стенни и подови климатици. Независимо, и двата типа системи работят съгласно един и същ принцип, всяка от тях разполага със собствени положителни аспекти и слаби страни. Ще разгледаме предимствата и недостатъците на подовите и стенните климатици, ще направим сравнение, за да представим ключовите критерии за избор.


Подов или стенен климатик


Предимствата на стенните климатици включват разнообразието на опции за монтаж, по-свободно разпределение на въздушния поток и по-слабо замърсяване на въздушните филтри. Сред недостатъците се отчитат по-сложната инсталация и поддръжка, по-ниска ефективност при отопление и невъзможност за монтаж върху наклонени стени – скосени тавани, авангардни архитектурни решения.

Подовите климатици имат своите предимства - по-добра ефективност при отопление, възможност за монтаж под прозорци и места с по-нисък таван, по-лесно инсталиране и поддръжка. В същото време, те са по-малко ефективни при охлаждане, изискват по-често почистване на филтрите и зависят повече от разположението на мебелите.почистване на климатикКакви са предимствата при почистване на двата вида климатични системи?


При подовите климатичните системи, поддръжката и почистването на филтрите се осъществява значително по-удобно.  Причината е, че устройството е разположено на леснодостъпно място. Потребителите рядко пропускат да почистят филтрите, защото климатикът често попада в зоната на визуален контакт. Въпреки това, колкото по-ниско е разположена системата, толкова повече прах се събира вътре в нея и тя се нуждае от по-редовна поддръжка. Вътрешните тела на подовите климатици изискват два до три пъти по-често чистене на филтрите в сравнение с климатиците за стенен монтаж.

Вижте нашата статия за почистването на въздушни филтри на стенни климатици.

Какви са разликите при монтаж на двата вида системи?


Вътрешните тела на стенните климатици са предназначени да се монтират в близост до тавана. Така климатикът не заема излишно място и предоставя комфортна температура, без да пречи на свободното движение. От друга страна, климатиците за подов монтаж са прекрасен избор за стаи с наклонен таван. Те са подходящи за тавански помещения и мансарди. Често подовите климатици се поставят директно под прозорец. Те се препоръчват и за големи помещения, където има достатъчно простор и по-малко мебели.

Разпространението на въздушната струя


При стенните климатици разпределението на въздушния поток се извършва отгоре надолу. Тъй като мебелите и повечето предмети се намират в долната част на стаята, въздушната струя при тези климатични системи рядко се блокира от други обекти. Високите мебели като гардероби и рафтове не бива да се поставят пред тези устройства, за да не пречат на въздуха да достигне всички ъгли на помещението.

Повечето производители публикуват изискванията за отстояние, и препоръчваме да се запознаете с тях, за да планирате по-добре.

При подовите климатици е по-трудно да се гарантира свободно разпределение на въздушния поток. При тях движението е отдолу нагоре и е възможно да се появят повече бариери, които спират част от потока. Въпреки това, подовите климатици са изключително ефективни при отопление, тъй като изпращат топъл въздух ниско при пода, създавайки отлична конвекция, която елиминира усещането „студени крака“. От друга страна, стенните климатични системи са по-ефективни при охлаждане, като осигуряват силен поток хладен въздух в горната част на стаята, който се разпространява равномерно и охлажда цялото помещение.

подов климатик
Примерен монтаж на подов климатик

стенен климатик
Примерен монтаж на стенен климатик

Какви са нашите препоръки


Стенният тип климатични системи са по-широко разпространени и с по-голямо разнообразие от модели. Въпреки това, подовите климатици имат своите предимства. Ако архитектурата на стаята не позволява  монтаж на стенен климатик, подовата версия е отличен избор.  Освен това, ако разполагате с подходящо място за подов климатик и основната употреба е за отопление тогава подовата климатична система е предпочитаният вариант.

Препоръчваме да разгледате следните климатици

MITSUBISHI ELECTRIC
-5 %
Подов климатик MITSUBISHI ELECTRIC MFZ-KT25VG/SUZ-M25VA
С включен монтаж

С включен
монтаж

4445,05лв 4679,00 лв
с включен безплатен монтаж
DAIKIN
-10 %
Подов климатик DAIKIN FVXM25A9/RXM25R PERFERA
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

3031,20лв 3368,00 лв
с включен безплатен монтаж
Cooper&Hunter
Подов климатик INVENTOR V7LI-12WiFiR/U7RS-12
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

2299,00лв
с включен безплатен монтаж

Прочети още

Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?
Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?

В горещите летни дни климатиците създават благодат и приятна атмосфера в офиса и вкъщи.

Прочети още >
Какво е мултисплит система за климатизация?
Какво е мултисплит система за климатизация?

Мултисплит система е вид климатична система, която позволява едно външно тяло  да бъде свързано с няколко вътрешни тела.

Прочети още >
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg

В последните години, освен продажба, монтаж и поддръжка на климатици, Climacity.BG развива дейност по продажба и монтаж на соларни панели, фотоволтаични системи.

Прочети още >
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin

Когато говорим за климатизация и топла вода, мисълта ни тръгва в различни посоки. Иновативният Мулти+ на Дайкин дава елегатно решение на двете задачи едновременно. При това ги обединява с една система.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения