Как се почистват филтрите на климатика?

Защо е важно да поддържаме чисти филтрите на нашия климатик?


Често нашите клиенти са склонни да допуснат сериозна грешка при употребата на климатичната система. Те я приемат като независима от околната среда техника и пренебрегват нуждата от поддръжка. Това може да доведе до нежелани резултати, както за самия климатик, така и за хората, които живеят в помещението, в което е инсталиран.
Да осигурим правилното функциониране на едно устройство, ние трябва да се грижим за него. Необходимо е да го поддържаме в добро състояние. Така ще удължим периода на използване.

Как правилно да използваме нашите климатични системи?

За да работят нашите климатици добре и по-дълго време е необходимо да настройваме подходящите параметри за конкретната ситуация.


Препоръчително е да извършваме редовно почистване на климатика

Можете да намерите подробни съвети относно икономичната работа на климатичните системи, като следите редовно нашия блог.

Тук ще сложим акцент върху поддръжката на климатика, която включва както почистване на праховите филтри, така и извършване на годишна профилактика.

Ние, екипът на Climacity.bg препоръчваме да премахвате замърсяванията от въздушните филтри на климатиците поне един път на две седмици. Най- добре е това да се случва всяка седмица и все пак отчитаме ангажиранноста на съвременния човек.
Климатикът лесно може да събере прах праз решетките, които са отгоре на вътрешното тяло, през което преминава въздухът.


Не бива да пренебрегваме факта, че в дългосрочен план, това не е достатъчно.


Веднъж годишно трябва да се извършва стандартна профилактика на вътрешното тяло. Това се прави от фирмата, с която имате сключен договор.
Годишната профилактика обхваща професионално почистване на вътрешната част на климатичната система. Включва и тест на различни функции.
Всичко това ще подсигури по-ефективно функциониране на климатика и ще създаде здравословна атмосфера в стаята.

 

Какви са основните стъпки при почистване на филтрите на климатика?
Първата стъпка е да отворите капака на вътрешното тяло, за да достигнете филтрите.
Преди да започнете, проверете дали уредът е изключен от електрическата мрежа. Достъпът до праховите филтри е различен и зависи от конструкцията на конкретния климатик. Ако не сте сигурни как да процедирате, консултирайте се с инструкциите за вашия модел или се свържете с нас за съдействие на предоставените контакти.


Втората стъпка е изваждане на филтрите.
Ако се срещате с климатик за пръв път и не сте сигурни кой е филтърът, след като отворите капака на уреда, ще видите две мрежички, които представляват прахови филтри. Извадете ги внимателно и проверете за повреди. Възможно е да има някакво нарушаване на целостта. Ако филтрите са в лошо състояние (счупени или износени), е препоръчително да ги подмените. Ако не го направите, това влияе върху качеството на въздуха в стаята.


Самото почистване е третата стъпка.
То се извършва чрез отстраняване на събрания прах и други замърсители. Най-удачното средство за това е прахосмукачката. След това филтрите се измиват под течаща вода до пълното премахване на замърсяванията. При желание можете да ги потопите в препарат за няколко часа. Той ще унищожи бактерии и микроорганизми. Оставете филтрите да изсъхнат и ги върнете на мястото им в климатика. Внимавайте да не повредите фината мрежа по време на тази процедура, тъй като деформацията ще намали ефективността на филтрите.Какви са отрицателните последствия от липсата на поддръжка на праховите филтри?


Увеличено потребление на електрическа енергия. Натрупваният прах в климатиците затруднява пропускането на въздух. Замърсява различните компоненти във вътрешната част на устройството. Това усложнява работата на уреда и води до повишаване на мощността, необходима за да се постигне определена температура. Това неизбежно води до по-голяма консумация на електричество.

Вторият проблем е създаване на нездравословна атмосфера  в помещението.
Когато въздухът е блокиран от замърсители, задържани във филтрите, пречистването спира. Това води до разпространение на бактерии и микроорганизми, може да предизвика поява на мухъл и образуването на неприятни миризми. Всичко това разваля качеството на въздуха в стаята и е вредно за здравето ни.

Намалена ефективност е третият ефект. Когато дадено устройство е силно замърсено, това води до намаляване на работната му ефективност. При климатиците това не е свързано само с консумацията на ток. То забавя постигането на желаните температурни стойности, които желаем. Това едновременно създава дискомфорт и води до допълнителни разходи.

Климатични системи с най-качествена филтрация на въздуха


Прочети още

Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?
Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?

В горещите летни дни климатиците създават благодат и приятна атмосфера в офиса и вкъщи.

Прочети още >
Какво е мултисплит система за климатизация?
Какво е мултисплит система за климатизация?

Мултисплит система е вид климатична система, която позволява едно външно тяло  да бъде свързано с няколко вътрешни тела.

Прочети още >
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg

В последните години, освен продажба, монтаж и поддръжка на климатици, Climacity.BG развива дейност по продажба и монтаж на соларни панели, фотоволтаични системи.

Прочети още >
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin

Когато говорим за климатизация и топла вода, мисълта ни тръгва в различни посоки. Иновативният Мулти+ на Дайкин дава елегатно решение на двете задачи едновременно. При това ги обединява с една система.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения