Няколко факта за HITACHI, които ще ви изумят

Една от популярните марки на пазара на климатици в България е HITACHI.

Kорпорацията е създадена в Япония преди повече от век, през 1910 година. Основател на корпорацията е  Намихей Одайра. Седалището на компанията се намира в Токио, Япония.

Хитачи е комбинация от 2 японски „канджи“: „hi“ - слънце, ден, слънчева светлина и „tachi“ – издигане, т.е. изгрев или издигане на слънцето. Името HITACHI се асоциира с високи технологии, с висококачествена техника и бързо внедряване на иновации в производството. Освен в климатичната и отоплителна техника за дома, с машини и оборудване за различен тип промишлени предприятия, името на Хитачи е известно и в IT бранша с дискови трактове и сървъри, мейнфрейм компютри, софтуер.

HitachiОснователят на компанията Hitachi, Намихей Одайра е бил инженер в минна компания преди да стартира фирмата си. Моментът, в който той и неговите колеги успяват да разработят електромотор с 5 конски сили,  дава насоката какво ще прави предприятието, което днес всички наричаме Hitachi. Тъй като всичко започва в една къща непосредствено до мината, първият собственик на Хитачи е Фусаносуке Кухара, президент на минната компания.

Друг интересен факт е този, че името Хитачи идва от населеното място, в което Одайра прави първата си продажба. 

Фусаносуке Кухара умира на 95 в Минато, Япония.

Одайра основава множество организации и институции, сред които противопожарна служба, болницата Хитачи, fire-fighting service, the Hitachi Hospital,  училище за чираци, техническо училище, което по-късно дава началото на днешния инженерен факултет на Университета Ибараки, голф клуб Хитачи.

През 2012, Hitachi създават хуманоиден робот, който може да отговаря (да приема и изпълнява) гласове команди и да търси разни предмети из помещенията. Планирано е роботът Emiew 2 да се използва в офиси и болници, да прави компания на самотни хора, и други.

Прочети още

EMURA - дизайнерските климатици на Дайкин
EMURA - дизайнерските климатици на Дайкин

Какви са предимствата на най-награждаваната серия на Дайкин?

Прочети още >
Избор на правилното място за монтаж на климатик
Избор на правилното място за монтаж на климатик

Вече разказахме за това, колко е важно капацитетът на уреда да е правилният. Има и множество други фактори. Например мястото, на което се монтира.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения