Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?

В горещите летни дни климатиците създават благодат и приятна атмосфера в офиса и вкъщи. И тук е в сила правилото – не може само да получаваш. Работата на стотици хиляди климатици в градовете, особено в гъстонаселените райони, води до изменения в околната среда.

Направено в последните години изследване  показа,  че топлината, която генерират климатиците, работещи в градска среда може да повиши външната температура с повече от 2 градуса по Целзий. Това важи с особена сила по време на гореща вълна.

Ето защо, производителите на климатици отделят особено внимание на енергийната ефективност и щадящите природата технологии.

Европа по-често преживява интензивни горещи вълни. Почти всеки дом в урбанизираните територии има климатик или друг тип климатична система. За избор на уред – марка, модел, характеристики се изискват професионални умения.

Осъзнаването, че машината може да загрява вместо да охлажда  от изключителна важност.

В европейските държави използването на климатици все по-често се превръща в тема на дискусии.

Можем ли да се доверим на твърдението за покачване на температурата в града?


Според проучване, чиито резултати са публикувани преди 4 години, в това твърдение има истина. То е базирано на сценарий, при който климатиците се използват във всички сгради на град като N по време на топлинна вълна, за да поддържат вътрешна температура от 23 градуса по Целзий.

Оказва се, че температурата ще се повиши според времето на деня и характеристиките на топлинната вълна, най-вече нейната интензивност.  Учените установяват, че след „девет дни на топлинна вълна, подобна на тази от 2003 г. във Франция и Испания, системното използване на климатици би увеличило температурата на въздуха в съответното населено място „с до 2,4°C“.

Какво се случва?


Климатиците работят като термопомпи. В режим охлаждане те понижават температурата в помещението и извеждат навън топъл въздух.

Защо се говори непрекъснато за енергийна ефективност на климатичните системи? Защо тази характеристика е основополагаща при избор на подходящ уред?

Климатиците, са най-икономичният начин на отопление и охлаждане, и все пак консумират сериозен процент от потреблението на електроенергия в едно домакинство. Предполагаа се, че консумират около 10% от глобалната електроенергия.

Според проучване от 2014 г., излишната топлина, генерирана от градски климатици, може да увеличи външната температура с 1 до 1,5 градуса по Целзий през нощта.
С нарастването на градовете, поради изменението на климата, се очаква търсенето на климатици също да нарасне. Според доклада на Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) от 2019 г. горещите вълни, които преди са били рядкост, сега са много по-интензивни и се случват почти три пъти по-често.

Употребата на климатици се очаква да се утрои в световен мащаб до 2050 г. През 2019 г. 20% от домакинствата в ЕС притежават такъв уред, според Европейската агенция за околна среда. До средата на века се предвижда броят им в света да се увеличи от 1,6 милиарда днес до 5,6 милиарда.

Според прогнозите, до 2050 г. всички климатици в света ще консумират толкова електричество, колкото Китай в момента потребява за всички дейности, взети заедно.

Има ли алтернатива или компенсаторен механизъм?


Това са алтернативни решения за охлаждане на градовете: създаване на повече зелени площи, изолиране на сгради, прилагане на иновативни технологии при производство на климатични системи, по-добра информираност на обществеността как да остане хладно по време на топлинни вълни.

Cooper&Hunter
-15 %
Инверторен климатик INVENTOR MFVI32-09WFI / MFVO32-09, COMFORT
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1614,15лв 1899,00 лв
с включен безплатен монтаж
Cooper&Hunter
Инверторен климатик INVENTOR LEGEND, LDVI - 09WFI / LDVO - 09
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1599,00лв
с включен безплатен монтаж
Cooper&Hunter
Инверторен климатик INVENTOR NECUVI-09WFI / NECUVO-09 NEO Eco iA
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1359,00лв
с включен безплатен монтаж

Прочети още

Какво е мултисплит система за климатизация?
Какво е мултисплит система за климатизация?

Мултисплит система е вид климатична система, която позволява едно външно тяло  да бъде свързано с няколко вътрешни тела.

Прочети още >
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg

В последните години, освен продажба, монтаж и поддръжка на климатици, Climacity.BG развива дейност по продажба и монтаж на соларни панели, фотоволтаични системи.

Прочети още >
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin

Когато говорим за климатизация и топла вода, мисълта ни тръгва в различни посоки. Иновативният Мулти+ на Дайкин дава елегатно решение на двете задачи едновременно. При това ги обединява с една система.

Прочети още >
Климатизирането е важно за модернизацията на старите къщи
Климатизирането е важно за модернизацията на старите къщи

Нашият екип има повече от 20 години опит в монтажа на климатични системи. Имали сме възможност да работим на различни обекти - от нови, съвременни сгради до стари къщи с историческо значение. 

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения