Какво означава фреон R32?

Фреон R32 е хладилен агент от ново поколение. Той се прилага в климатичните системи и хладилни уреди. R32 е много ефективен и оказва по-малко вредно влияние върху околната среда. Марките климатици, които предлагаме, използват фреон Р32.
 

Какво знаем за фреон R32?


Химичното наименование на фреон R32 е дифторометан, или HFC-32. R32 все още има някои неблагоприятни ефекти върху околната среда, и все пак преходът към него е стъпка към по-устойчиви и екологични решения в областта на климатичните системи и хладилните уреди.
 
Фреонът служи за пренасяне на топлина между вътрешните и външните тела на климатиците.
 
Когато работи с фреон R32, климатикът използва до 10% по-малко електроенергия в сравнение с други типове. Едновременни с това, не влияе на глобалното затопляне и е значително по-щадящ природата.

Кой за пръв път използва фреон R32?


Дайкин е фирмата, която въведе R32 като хладилен агент като част от иновативна стратегия. На този етап, фреон R32 е най-балансираният.


Какви са тенденциите в развитието на хладилните агенти?


Човешката дейност променя климата и околната среда. Негативните промени в тях налагат да се обръща изключително внимание на използваните технологии. Климатиците са сред уредите, които са под специално наблюдение. Протоколът от Монреал 1987 г. и този от Киото през 1997 г. изискват налагането на хладилните агенти с все по-ниско въздействие върху глобалното затопляне.


Каква е разликата между фреон R32 и R410A?


R32  и R410A са два различни хладилни агента, използвани в различни климатици. Независимо, че и двата са от хидрофлуоровъглеродното (HFC) семейство, те имат различни характеристики и въздействие върху околната среда.

R32 е единичен компонентен хладилен агент, докато R410A е смес от два такива – 50% R32 (дифторометан) и 50% R125 (пентафлуороетан).

R32 има по-нисък Глобален потенциал за затопляне ( GWP ) - около 675, докато R410A е с 2088. Това на практика означава, че фреон R32 има по-ниско въздействие върху климата при утечка или освобождаване в атмосферата. Въздействието върху парниковия ефект е значително по-ниско.

R32 има по-висока енергийна ефективност от R410A. Това води до по-ниски енергийни разходи при работа на климатичните системи.

R32 е единичен компонентен хладилен агент и е по-лесен за рециклиране и възстановяване. Това намалява отпадъчните материали и да улеснява управлението на отпадъците.

В резултат на тези разлики, R32 се счита за по-добър избор от R410A по отношение на екологичност и енергийна ефективност. Производителите на климатични системи и хладилни уреди постепенно преминават към R32 заради неговите предимства.


Какви са рисковете от използване на фреон R32?


Дотук посочихме предимствата на фреон R32 като хладилен агент. Независимо от множеството му предимства, той има и недостатъци. Използването му в климатични системи и хладилни уреди носи някои рискове и изисква повишено внимание при инсталация, обслужване и поддръжка.

R32 е възпламеним хладилен агент. Въпреки че рискът от запалване е сравнително нисък, при правилна употреба и инсталация, той все пак може да представлява опасност при неправилна експлоатация или аварии. Необходимо е да се спазват стриктни процедури и предпазни мерки.

Фреон R32 е слаботоксичен в сравнение с други хладилни агенти. Той обаче може да се разгради при високи температури и да образува вредни продукти. Вдишването на големи количества R32 може да причини задух и главоболие. Необходимо е да се спазват предпазни мерки.

Независимо, че фреон R32 има по-нисък глобален потенциал за затопляне (GWP) от R410A, той все още има известно въздействие върху климата. Утечки или освобождаване на R32 в атмосферата могат да допринесат за ефекта на парниковите газове.

Правилното прилагане на процедури, предпазни мерки и обучение на персонала, които работят с R32, може значително да намали рисковете.


Какви са предпазните мерки при работа с фреон R32?


При работа с фреон R32, е важно да се спазват определени предпазни мерки, за да се гарантира безопасността на персонала и околната среда.

Уредите трябва да се съхраняват в помещение без източници на запалване.

При необходимост от ремонт, обърнете се към фирмата, монтирала климатика.

За всеки уред има посочен препоръчителен обем на помещението – спазвайте го!

Обучението е много важно. Служителите, които работят с R32, трябва да преминат обучение за правилното и безопасно боравене с хладилния агент. В това число - инсталация, обслужване, поддръжка и демонтаж на оборудване.

Техници, работещи с R32, трябва да ползват подходяща лична предпазна екипировка.

При нужда от почистване, не използвайте средства, различни от описаните в упътването.

Работете в добре проветрени пространства, за да се предотврати концентрацията на R32 на нива, които могат да представляват опасност. В случай на утечка, осигурете добро проветряване на работното пространство.

Използвайте детектори за газ, за да откривате утечки на R32, особено в затворени помещения, където рискът от възпламеняване или задух е по-голям.

Използвайте инструменти и оборудване, които са съвместими с R32 и са одобрени от производителя на хладилната система.

Следете редовно нашия блог за полезна информация и статии.
DAIKIN
Инверторен климатик DAIKIN FTXP25N -RXP25N COMFORA
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

2155,00лв
с включен безплатен монтаж
GREE
Хиперинверторен климатик GREE Soyal II GWH12AKCXD-K6DNA1A
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

2387,00лв
с включен безплатен монтаж
NIPPON
-5 %
Инверторен климатик  Cooper&Hunter CH-S18FTXE-NG Alpha
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1827,80лв 1924,00 лв
с включен безплатен монтаж
Cooper&Hunter
Инверторен климатик INVENTOR NUVI-24WF / NUVO-24, NEO
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

2419,00лв
с включен безплатен монтаж
Cooper&Hunter
Инверторен климатик INVENTOR MFVI32-12WFI / MFVO32-12, COMFORT
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1869,00лв
с включен безплатен монтаж
AURATSU
Инверторен климатик Viessmann VITOCLIMA 200-S IWAA200MHA026, 9000 BTU
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1599,00лв
с включен безплатен монтаж

Прочети още

Какво е сплит система? Какви сa предимствата?
Какво е сплит система? Какви сa предимствата?

Сплит система е термин, който се използва в климатизацията. Сплит системи са най-често срещаните климатични системи, каквито срещаме в ежедневието. Те се състоят от две основни части - вътрешно тяло и външно тяло.

Прочети още >
Кои климатици са безшумни?
Кои климатици са безшумни?

Един от често задаваните въпроси, които ни задавате, и са свързани с качествата на климатиците е нивото на шума, който те създават. Важно е да се отбележи, че отговор на този въпрос се дава отделно за вътрешното и външното тяло.

Прочети още >
Как да купим климатик онлайн?
Как да купим климатик онлайн?

Когато потребителите търсят климатик в търсачки като Google и Bing, те използват ключови думи и фрази. Последните описват типа на климатика, характеристики – филтри, ниво на шум или капацитет, марка или ценови клас.

Прочети още >
Какво знаем за Veissmann Group?
Какво знаем за Veissmann Group?

Veissmann Group е бранд с дългогодишна история от успехи. Има имидж на производител на висококачествени уреди, системи и цялостни решения за климатизация, които улесняват живота на хората и гарантират оптимален комфорт в дома и офиса.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения