Непозната страна на Toshiba

В България Toshiba се асоциира основно с климатици, телевизори и периферия за компютърни системи. Ще разкажем за нещо, което ще постави фирмата на друго ниво във вашите представи. Toshiba разработи изкуствен интелект, който дава най-висока степен на точност при VQA (Visual Question Answering) в света. VQA е ново множество от данни с въпроси с отворен отговор относно изображения.

Visual Question Answering (VQA) обединява мултидисциплинарни проучвания както академични, така и в практиката. За да се отговори коректно на въпроси относно образи, машината трябва да разпознае както изображението, така и въпроса. В последно време повечето случаи се е наблягало на създаване на пространствена карта на обекта и подчертаване на региони върху него, подходящи за даване на отговор.  Това са така наречените attention models for VQA, които се фокусират най-вече върху проблема на разпознаване на това „къде да гледаме“

Разработката на Тошиба ще допринесе за безопасността и намаляване на натоварването на производствените обекти.  Очакваната употреба включва излъчване на  съдържание и извличане на сцени от кадри от наблюдение.

Toshiba Corporation е разработила най -точния в света многофункционален изкуствен интелект, който може да дава визуален отговори на въпроси (VQA). Той може да разпознава не само хора и предмети. Разпознава също цветове, форми, външен вид и фонови детайли в изображенията.

С изкуствения интелект на Toshiba се преодоля продължилият твърде дълго проблем с разпознаване на външния вид и местоположението на хора и предмети. Също така той е в състояние да извлича информация, необходима за справяне с широк спектър от въпроси и отговори.

В експерименти, използващи публичен набор от данни, включващ голям обем изображения и текстови данни, VQA AI на Toshiba отговоря на 66,25% от въпросите без предварително обучение и 74,57% с предварително обучение. Например: може да разпознае работник, застанал на определено място, като задава въпроси от рода на „дали човекът е на черна постелка?“, което изисква разпознаване на индивид, позиция, форма и цвят. Очаква се прилагането му към системите за наблюдение на производствените обекти да спомогне за подобряване на безопасността и да намали натоварването на надзорниците на място. Може да се използва и за идентифициране на конкретни сцени в излъчвано съдържание и видеозаписи от наблюдение.

Въпрос на време е Toshiba да внедри в своите климатици технологията на разпознаване. Това ще даде възможност за пренасочване на потоците на топлина, когато в помещението се разпознае присъствие на човек. Ще се включва и изключва според това дали вали сняг или грее слънце, и други неподозирани функции. 

Toshiba представи технологията на ICANN2021, международната конференция за невронни мрежи, на 14 септември.

Прочети още

Climacity.bg откри в Бургас своя интерактивен консултативен център
Climacity.bg откри в Бургас своя интерактивен консултативен център

Представяме нашия нов магазин за климатици в центъра на Бургас.

Прочети още >
Дарение от Climacity за детска градина Моряче в Бургас
Дарение от Climacity за детска градина Моряче в Бургас

Climacity.BG дари климатик  GREE на детска градина МОРЯЧЕ в к-с Славейков, Бургас. 

Прочети още >
Топлината през зимата и неговата цена
Топлината през зимата и неговата цена

Централното парно, като резултат от динамиката на цената на природния газ, ще е няколко пъти по-скъпо от отопление на климатик.

Прочети още >
Феноменът GREE
Феноменът GREE

Климатиците GREE се налагат с качество, с перфектно напасване на различни режими на работа и енергийна ефективност. Всяка нова серия е надграждане, резултат от научна и развойна инженерингова дейност.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения