Непозната страна на Toshiba

В България Toshiba се асоциира основно с климатици, телевизори и периферия за компютърни системи. Ще разкажем за нещо, което ще постави фирмата на друго ниво във вашите представи. Toshiba разработи изкуствен интелект, който дава най-висока степен на точност при VQA (Visual Question Answering) в света. VQA е ново множество от данни с въпроси с отворен отговор относно изображения.

Visual Question Answering (VQA) обединява мултидисциплинарни проучвания както академични, така и в практиката. За да се отговори коректно на въпроси относно образи, машината трябва да разпознае както изображението, така и въпроса. В последно време повечето случаи се е наблягало на създаване на пространствена карта на обекта и подчертаване на региони върху него, подходящи за даване на отговор.  Това са така наречените attention models for VQA, които се фокусират най-вече върху проблема на разпознаване на това „къде да гледаме“

Разработката на Тошиба ще допринесе за безопасността и намаляване на натоварването на производствените обекти.  Очакваната употреба включва излъчване на  съдържание и извличане на сцени от кадри от наблюдение.

Toshiba Corporation е разработила най -точния в света многофункционален изкуствен интелект, който може да дава визуален отговори на въпроси (VQA). Той може да разпознава не само хора и предмети. Разпознава също цветове, форми, външен вид и фонови детайли в изображенията.

С изкуствения интелект на Toshiba се преодоля продължилият твърде дълго проблем с разпознаване на външния вид и местоположението на хора и предмети. Също така той е в състояние да извлича информация, необходима за справяне с широк спектър от въпроси и отговори.

В експерименти, използващи публичен набор от данни, включващ голям обем изображения и текстови данни, VQA AI на Toshiba отговоря на 66,25% от въпросите без предварително обучение и 74,57% с предварително обучение. Например: може да разпознае работник, застанал на определено място, като задава въпроси от рода на „дали човекът е на черна постелка?“, което изисква разпознаване на индивид, позиция, форма и цвят. Очаква се прилагането му към системите за наблюдение на производствените обекти да спомогне за подобряване на безопасността и да намали натоварването на надзорниците на място. Може да се използва и за идентифициране на конкретни сцени в излъчвано съдържание и видеозаписи от наблюдение.

Въпрос на време е Toshiba да внедри в своите климатици технологията на разпознаване. Това ще даде възможност за пренасочване на потоците на топлина, когато в помещението се разпознае присъствие на човек. Ще се включва и изключва според това дали вали сняг или грее слънце, и други неподозирани функции. 

Toshiba представи технологията на ICANN2021, международната конференция за невронни мрежи, на 14 септември.

Прочети още

Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin

Когато говорим за климатизация и топла вода, мисълта ни тръгва в различни посоки. Иновативният Мулти+ на Дайкин дава елегатно решение на двете задачи едновременно. При това ги обединява с една система.

Прочети още >
Климатизирането е важно за модернизацията на старите къщи
Климатизирането е важно за модернизацията на старите къщи

Нашият екип има повече от 20 години опит в монтажа на климатични системи. Имали сме възможност да работим на различни обекти - от нови, съвременни сгради до стари къщи с историческо значение. 

Прочети още >
Още един дом на морето е климатизиран от Climacity.bg
Още един дом на морето е климатизиран от Climacity.bg

Нашите хора, които монтират климатици, ежедневно се справят с тегави места и понякога се изискват акробатични умения или алпинистки страсти, за да се завият два болта. Какво е ежедневието без емоции?!

Прочети още >
Какво е сплит система? Какви сa предимствата?
Какво е сплит система? Какви сa предимствата?

Сплит система е термин, който се използва в климатизацията. Сплит системи са най-често срещаните климатични системи, каквито срещаме в ежедневието. Те се състоят от две основни части - вътрешно тяло и външно тяло.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения