Какви са предизвикателствата при монтаж на климатици?

Екипите на Climacity.Bg ежедневно се справят с много предизвикателства при монтажа на климатици и термопомпи. Професионалистите знаят, че е необходима подготовка. Това се отнася както до мястото на монтиране, така и до професионалните умения.

Трябва да имате предвид, че всяка фирма има своя политика за първоначалния монтаж. В много случаи той е включен в цената на климатика. В други, след разговор с Climacity, вие може да получите преференциална цена или намаление.

В името на професионалното изпълнение на монтажа, особено при по-сложна инфраструктура, съветваме да се прави оглед на мястото. По този начин, екипът ще бъде достатъчно добре подготвен – както с инструменти, така и с материали.

Като при всяка човешка дейност, и тук има правила, които трябва да се спазват. По-долу са съвети, от които всеки може да се възползва. Важно е да се отбележи, че те дават обяснение и на някои ситуации, в които климатиците не работят добре.

Изберете подходящо място за монтаж на климатика. То трябва е достъпно и лесно за обслужване. Нека да не е изложено на директна слънчева светлина, прах или други замърсяващи фактори.

Проверете електрическите инсталации – къде минават кабелите. Препоръчително е да имате схема на помещението. Ако не знаете – има специално уреди, които замерват и с голяма точност позиционират кабелите. Важно е също да сте наясно в какво състояние е електрическата мрежа. Тя трябва да издържи натоварването.

От климатика до стените и пода, до тавана и мебелите трябва да има отстояние. То е строго специфично за всеки модел и производител. Климатикът, както вътрешното, така и външното тяло, трябва да са правилно закрепени. При необходимост набавете нужните крепежни елементи.

Следете тръбите да са правилно свързани. Оптималната работа на климатика зависи много от свързването по правилен начин на тръбите за хладилен агент и за оттичане на конденза. Тръбите трябва да са изолирани. Ако този етап се пропусне – има загуба на топлина при транспортирането на въздуха.

Много е важно след монтаж да се тества работата на климатика. Пробвайте различни режими и функции, без да експериментите екстремно.

Безопасността е от голямо значение. Българите имаме проблем с рискуването. Предприемаме необмислени и необосновано опасни действия.

Монтажният екип е отговорност на фирмата. Безопасността се следи стриктно. Независимо от това, ако прецените, че някой от служителите предприема действия, които застрашават живота му – свържете с ръководството на фирмата.

Монтажниците трябва да използват подходящо лично защитно оборудване. Това е валидно особено в случаи, в които работата включва работа на височина и с тежки обекти. В такива случаи е важно да имат каска, обувки с подсилени връзки, ръкавици.
Преди началото на работа по монтажа не вътрешното тяло – спрете тока от бушоните. Това ще предотврати риска от електрически удар.

Избягвайте да монтирате климатик в паянтови конструкции. Те не могат да поемат теглото и да издържат на външните условия.

Пазете се от контакт с хладилния агент. Той може да е токсичен и да уврежди кожата. Използвайте защитни ръкавици и препоръчително очила.

В опаковката, в която пристигат  климатиците, със сигурност има ръководство за монтаж.

Като финал - правилата са нещо хубаво и задължително.  Те не са случайно описани. Разбира се, има и изключения и нека те са по-малко!

Не пропускайте, че всеки монтаж е предхождан от покупка на климатик

С поздрави
Екипът на Climacity.BG


Галерия

Прочети още

Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?
Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?

В горещите летни дни климатиците създават благодат и приятна атмосфера в офиса и вкъщи.

Прочети още >
Какво е мултисплит система за климатизация?
Какво е мултисплит система за климатизация?

Мултисплит система е вид климатична система, която позволява едно външно тяло  да бъде свързано с няколко вътрешни тела.

Прочети още >
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg

В последните години, освен продажба, монтаж и поддръжка на климатици, Climacity.BG развива дейност по продажба и монтаж на соларни панели, фотоволтаични системи.

Прочети още >
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin

Когато говорим за климатизация и топла вода, мисълта ни тръгва в различни посоки. Иновативният Мулти+ на Дайкин дава елегатно решение на двете задачи едновременно. При това ги обединява с една система.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения