Защо да изберем климатик с HEPA филтър?

Една, все по-често срещана, характеристика на климатиците е вграждането на HEPA-филтър. Терминът идва от английски High Efficiency Particulate Air, или Филтри за високоефективно почистване. Това е многослоен филтър за отделяне на механични и немеханични замърсители.  В помещението, в което е инсталиран и работи климатик с HEPA филтър, въздухът е по-здравословен.

HEPA филтрите, според ефективността си на отделяне на частици, са 3 вида - HEPA, ULPA и SULPA. При климатиците, тези филтри се използват за отделяне от въздуха на вируси, фини прахови частици, остатъци от акари, бактерии, и други. Обикновено, HEPA филтърът се използва с някакъв вид предфилтър, който отделя най-големите частици.

HEPA филтрите имат доста дълга история. Те са разработени още около 1940 г, за отделяне на опасни радиоактивни частици. Започва използването им за осигуряване на чиста среда в операционни зали, в помещения за интензивна терапия и лаборатории. В производството също са популярни при изграждане на „чисти“ стаи. Прилагат се за пречистване на въздуха в самолети, автомобили, жилищни сгради, офиси.

Какво е HEPA филтър?

осигуряване на чиста среда в операционнаНай-просто казано, филтриращата материя обикновено е стъкловлакнеста нетъкана, с много малък диаметър на влакното 0,5 до 2 μm. Тази материя се нагъва вълнообразно като хармоника, без накъсване. Така се увеличава площта на филтриране и се намалява скоростта на въздушния поток. Между тъканта се поставят сепаратори и се получава конструкция на пластове.

Качеството и свойствата на конкретния материал на HEPA филтрите определят тяхната ефективност. HEPA филтрите, вградени в климатиците са проектирани така, че пречистват въздуха от частици, по-малки от разстоянието между самите филтърните влакна. Въздушният поток да преминава многократно през влакната на филтъра, тъй като материалът е подреден като хармоника.

Какво е HEPA филтър?Задържането на вредните частици се извършва по няколко физични закона.
При големите частици принципът е чрез „пресяване“ – действа като сито. Обикновено тези частици изобщо не достигат до HEPA филтрите, защото преди тях се поставя друга материя, предфилтър, и те спират още в нея. Те се спират между влакната на филтърната материя. Това са  обикновено прах, косми, други по-едри. Едно предимство на това е, че се удължава животът на ХЕПА филтъра.

Когато частиците са по-малки, и достатъчно големи, те не следват въздушния поток. Движейки се по инерция, те се удрят във влакното и се задържат в него. Частици, които са по-малки от тях, и следват въздушния поток около влакното, биват „улавяни“, преминавайки близо до него.

Най-малките частици, също се задържат във влакната. Движението им е хаотично. Тяхната траектория се променя при „сблъсък“ с молекулите на въздуха. При това, те биват изхвърляни към влакната и се задържат там.

Всъщност, HEPA филтрите са тези, които правят действителното пречистване на въздуха. Затова и се използват освен във въздухопречиствателите и при много съвременни модели климатици.

Освен по-горе описаните механични частици, HEPA пречистват въздуха и различни патогени - на респираторни заболявания, спори на гъбички и алергени, микрочастици от кожа и косми, цветен прашец, отпадни продукти от прахови акари.

Представяме модели климатици с HEPA Филтър.
KAISAI
Инверторен климатик KAISAI GEO KGE-12GRGI/KGE-12GRG0
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1374,00лв
с включен безплатен монтаж
MIDEA
Инверторен климатик MIDEA MSEPBU-12HRFN8-QRD6GW ALL EASY PRO NORDIC
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1583,00лв
с включен безплатен монтаж
MIDEA
Инверторен климатик MIDEA AG2Eco-12NXD0-I/AG2Eco-12N8D0-O Xtreme Eco
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1154,00лв
с включен безплатен монтаж
Cooper&Hunter
Инверторен климатик INVENTOR NUVI-12WF / NUVO-12, NEO
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1198,00лв
с включен безплатен монтаж
KAISAI
Инверторен климатик KAISAI HOT KSH-12HRHI/KSH-12HRHO
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1979,00лв
с включен безплатен монтаж

Прочети още

Какво е сплит система? Какви сa предимствата?
Какво е сплит система? Какви сa предимствата?

Сплит система е термин, който се използва в климатизацията. Сплит системи са най-често срещаните климатични системи, каквито срещаме в ежедневието. Те се състоят от две основни части - вътрешно тяло и външно тяло.

Прочети още >
Кои климатици са безшумни?
Кои климатици са безшумни?

Един от често задаваните въпроси, които ни задавате, и са свързани с качествата на климатиците е нивото на шума, който те създават. Важно е да се отбележи, че отговор на този въпрос се дава отделно за вътрешното и външното тяло.

Прочети още >
Как да купим климатик онлайн?
Как да купим климатик онлайн?

Когато потребителите търсят климатик в търсачки като Google и Bing, те използват ключови думи и фрази. Последните описват типа на климатика, характеристики – филтри, ниво на шум или капацитет, марка или ценови клас.

Прочети още >
Какво знаем за Veissmann Group?
Какво знаем за Veissmann Group?

Veissmann Group е бранд с дългогодишна история от успехи. Има имидж на производител на висококачествени уреди, системи и цялостни решения за климатизация, които улесняват живота на хората и гарантират оптимален комфорт в дома и офиса.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения