Най-важният съвет при монтаж на климатици

Викайте майстори, ако се налага да се монтира или да се прави ремонт на климатик!

Българите сме сръчен народ! Имаме умения, наследени от предците ни. Правим сами домашни ремонти. Домовете ни са един от друг по-нагиздени и с решения, които граничат с професионализъм.  Класическият български мъж има оборудвана мини работилница, която с напредване на възрастта се изнася ... на вилата. Дори ИТ специалистите следват този път.

Приемете от нас няколко съвета, които ще направят живота ви по-лек. С тях самочувствието ви няма да пострада. Ще запазите самоуважение и ще утвърдите авторитета пред семейството.

Не правете опити да ремонтирате пералнята, хладилника и климатика. Нещо повече, спестете си главоболия и не ги монтирайте сами.

Пералнята и хладилника оставяме настрана. Ще дадем примери, свързани с климатици, защото от това разбираме.

Съвременните устройства са сложна система от електроника и механика, от софтуер и визия. От монтажа на климатика зависи дали тази система ще работи правилно. Да приемем, че сме успели, след дълго проучване, да изберем правилната машина. Това означава: марка, с гарантирано качество, и параметри, съответстващи на пространството.

Даваме отговорите на няколко въпроса, които витаят около нас.

* Къде да инсталирам новия климатик?

Изборът на подходящо място за монтаж на вътрешното и външното тяло са безспорно важни. Колкото и да е модерен един климатик, и да щади хората в помещението, добре е да съобразите различни елементи.

Вътрешното тяло трябва да създава комфорт. Това означава безпогрешна преценка на въздушните течения, които ще се образуват в стаята. Обикновено стенните климатици се слагат на около педя от тавана. Подовите тела се поставят така, че да не пречат, да оптимизират пространството и да не са „задушени“ от мебели.

До външното тяло трябва да има достъп за профилактика, почистване и друга поддръжка. Препоръчително е то да е защитено от атмосферни влияния. В последно време това правило рядко се спазва.

Компресорът работи добре, ако до стената на сградата има десетина сантиметра.  Силно препоръчваме вътрешното и външното тяло да са успоредно поставени. И това е доста трудно при странните пространствени решения на съвременните архитекти.

* Как се отвежда кондензът?

Най-общо казано, сплит система се нарича конфигурация от външно и вътрешно тяло. Те се свързват помежду си с тръби. Освен хладилният агент, там са и дренажните тръби, които отвеждат конденза.

Препоръчваме този конденз да се отвежда до водосточна тръба. По този начин няма да създавате главоболия – на себе си, и на съседите, и на случайни преминаващите отдолу пешеходци.

От друга страна, климатикът няма да се задръства. Хубаво е, през зимата, да използвате специален плосък кондензен съд тавичка с нагревател. Няма да се образува лед във външното тяло и ще спестите проблеми.

* Какви са особеностите при монтаж на външното тяло?

Предварително се осведомете за теглото, размера и формата на външното тяло. Огледайте стената и се консултирайте с майстори. Не предприемайте подготовка за инсталиране, ако ви се струва, че стената е паянтова. Монтирането може да я увреди. Възможно е да се наруши целостта на конструкцията на сградата, особено при тежко външно тяло.

Предвидете и вибрациите, които ще се появят в последствие. Доброто укрепване на климатика ще спести неприятните вибрации в сградата.

* Има ли изисквания към тръбния път?

Тръбният път не трябва да е дълъг. Прекомерната дължина ще доведе до по-ниска ефективност на климатика. Ще се увеличи разходът на енергия. Диаметърът на тръбните връзки, по които преминава хладилният агент също са важни.

Параметрите на тръбите са индивидуални за различните модели климатици. Монтажниците ще изолират тръбния път със специална изолация. След това тя се покрива с бандажна лента. Така се предпазва от влияния на външната среда и от увреждане.

По всяка вероятност си представяте, че вече имате готовност да инсталирате сами климатиците у дома или в офиса.

Нашият най-важен съвет идва сега: НЕ ГО ПРАВЕТЕ сами. Бъдете наблюдател. Ако искате – давайте акъл.

Монтажът от професионалисти осигурява гаранцията на системата след това.  Дори при лека повреда, при този тип дейност, системата излиза от гаранция.

Прочети още

Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?
Стават ли градовете по-горещи като резултат от климатизацията?

В горещите летни дни климатиците създават благодат и приятна атмосфера в офиса и вкъщи.

Прочети още >
Какво е мултисплит система за климатизация?
Какво е мултисплит система за климатизация?

Мултисплит система е вид климатична система, която позволява едно външно тяло  да бъде свързано с няколко вътрешни тела.

Прочети още >
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg
Соларни панели и фотоволтаици от climacity.bg

В последните години, освен продажба, монтаж и поддръжка на климатици, Climacity.BG развива дейност по продажба и монтаж на соларни панели, фотоволтаични системи.

Прочети още >
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin
Топла вода от климатика - решение с иновативна технология на Daikin

Когато говорим за климатизация и топла вода, мисълта ни тръгва в различни посоки. Иновативният Мулти+ на Дайкин дава елегатно решение на двете задачи едновременно. При това ги обединява с една система.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения