Развитие на HVAC технологиите през 2023 година

Задължително подменете вашия климатик или термопомпена система, ако те са произведени по технологии от преди повече от 10 години. Инвестицията си струва. Стандартите за този тип техника се променят от 1 януари 2023.

Какви са другите очаквания? В ИТ бранша са ясни - облачни услуги, изкуствен интелект, софтуер за бизнеса, дигитализация. Тов са ключовите фактори на развитието на технологиите през 2023 година, прогнозират специалистите.

В сферата на информационните технологии очакванията са за продължаващо и ускорено развитие на дигиталната трансформация, умните устройства да са все по-достъпни.

Отоплителната, вентилационна техника и климатиците ще направят огромна стъпка напред към по-висока ефективност и внедряване на щадящи природата технологии.

От първи януари се повишават изискванията към минималните прагове на ефективност с цел пестене на енергия. Според пресмятанията, само в САЩ, в резултат на новите стандарти, домакинствата ще спестят между 2,5 и 12, 5 млрд от сметките за електроенергия в следващите десетилетия.

В последните години, когато се говори за пестене, финансовите разходи не са основният елемент. Преимущество се дава на пестенето на ресурси.

Какви са новите технологии в климатизацията?

Ще използваме абревиатурата HVAC (Heating, Ventilation, and Air Conditioning). Новостите по-долу  са разглеждани в аспекта на приложимост в домакинства и офис среда.

В сферата на климатизацията има различни иновации. Много от тях звучат авангардно и все пак са факт. Тези технологии пестят пари и енергия.

Пример за такава е климатик, базиран на мембрана. Друга технология е използването на водни молекули за охлаждане на домове и сгради. Използването на водни молекули може значително да намали потреблението на енергия и разходите. Твърди се, че такава климатична система може да намали сметките за електричество между 30 и 50 процента.

Старите модели климатици и климатична техника понякога създават до 80 децибела шум. Новите HVAC технологии използват много по-тихи компресори, вентилатори с променлива скорост и изолирани въздуховоди. Най-тихите модели имат ниво на шум, което е приблизително същото като на изряден вентилатор на настолен компютър.

Тези системи имат по-добро управление на температурата и влажността в помещението. Едновременно с това използват по-малко електроенергия. Очаква се следващото поколение устройства да бъдат още по-ефективни от своите предшественици, да щадят природата и да пестят ресурси.

Последните HVAC технологии подобряват комфорта и ефективността. По-новите системи намалят количеството енергия, необходимо за охлаждане и отопление.

Интелигентният термостат е инвестиция , която пести средства в дългосрочен план. Последните модели следят и управляват също нивата на влажност и други характеристики в домове и офиси.

Методът за климатизация с термично задвижване (thermal driven) е друга нова HVAC технология. Този тип технология използва природен газ или слънчева енергия за производство на хладен въздух. Това е най-евтиният вариант в сравнение с традиционните климатици. Все още не се използва широко. Тук има особености и е необходима намеса на специалист, за да не се стигне до обратен ефект.

Голямо предимство е елиминирането на разходи за електроенергия. Този тип HVAC технология може също да намали шума и въглеродния отпечатък на цяла сграда. Препоръчва се използването като алтернатива на конвенционалните климатици.

Използването на възобновяеми енергийни източници, като слънчева енергия, е ключов стремеж на фирмите, които разработват нови технологии.

Това са основните тенденции в развитието на климатичната техника за 2023 и следващите години.

Ние, Climacity.BG следим тенденции и предлагаме продукти и услуги, които отговарят и на текущите, и в голяма степен на предстоящите стандарти.

Свържете се с нас, за да преценим заедно кое е подходящото решение за вас. Всичко, което ви трябва да знаете, за да се срещнем, е в страницата за контакти.


Прочети още

EMURA - дизайнерските климатици на Дайкин
EMURA - дизайнерските климатици на Дайкин

Какви са предимствата на най-награждаваната серия на Дайкин?

Прочети още >
Избор на правилното място за монтаж на климатик
Избор на правилното място за монтаж на климатик

Вече разказахме за това, колко е важно капацитетът на уреда да е правилният. Има и множество други фактори. Например мястото, на което се монтира.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения