Какво е сплит система? Какви сa предимствата?

Сплит система е термин, който се използва в климатизацията. Сплит системи са най-често срещаните климатични системи, каквито срещаме в ежедневието. Те се състоят от две основни части - вътрешно тяло и външно тяло.

Вътрешното тяло на една сплит система се монтира в помещението, което ще се климатизира. Тази част на системата разпространява охладен или загрят въздух вътре в обработвания обем.

Външното тяло на сплит системата се монтира отвън. В нея са включени компоненти, които генерират охлаждане или отопление. В тях се включват компресора, кондензатора и вентилатора. По този начин основният шум, който създава климатикът е извън помещението. 

Вътрешното и външното тяло на климатиците са свързани чрез системa от проводници и тръби за циркулация на хладилния агент, Фреон R32 в последните години. По този начин се прехвърля топлина от вътре навън за охлаждане и обратно - за отопление. Това зависи от сезона и от настройките.

Сплит системите са най-често срещаният избор за климатизация на домове и по-малки офиси. Те са ефективни, сравнително тихи и позволяват отделно управление на температурата в различни стаи и зони.

По-долу описваме част от основните предимства на една сплит система. 

Ефективност. Сплит системите са енергийно ефективни. Това важи особено за моделите климатици с инверторна технология, т.е. за почти всички съвременни модели. Те използват само толкова енергия, колкото е необходимо, за да поддържат желаната температура. Това намалява потреблението на електричество и съответно сериозно редуцира разходите за отопление и климатизиране.

Тиха работа. Голяма част от сплит системата, която създава шум, е монтирана навън. Това е само една от причините, поради които сплит системите обикновено работят много тихо. Допълнително, новите модели климатици имат специални режими - Нощен, Тих, и др. според производителя и марката. Това качество на сплит системите ги прави подходящи за детски стаи и спални помещения, за офиси и учебни стаи. Изобщо, на места места, където шумът може да е проблем.

Индивидуално управление на климата. Много сплит системи позволяват индивидуално управление на климатика в различни стаи или зони. Това означава, че можете да зададете различни температури в различни помещения, според индивидуалните предпочитания или потребности.

Адаптивност. Сплит системите могат да функционират в различни режими и условия - охлаждане и отопление, вентилация и изсушаване. Зависят от сезона или потребителските предпочитания. Възможността да работят в различен режим прави сплит системите универсално решение за климатизация през цялата година

Елегантни вътрешни тела. Понеже вътрешното тяло на сплит системата може да бъде монтирано почти навсякъде, то може да бъде интегрирано естетически в интериора. В последните години, освен класическия бял цвят, се появиха вътрешни тела в седеф, бордо, графит и други. Моделите вече са със заоблен силует и отговарят на естетиката на потребителите. 

Минимални изисквания при инсталация. В сравнение с централните климатични системи, сплит системите обикновено изискват по-малко работа по инсталацията. 

Като обобщение - сплит системите предлагат гъвкавост и ефективност. Те са класическият и предпочитан избор на потребителите.

За още полезна информация следете нашия блог.

По-долу даваме примери за сплит системи на различни производители


FUJITSU GENERAL
-5 %
Инверторен климатик Futjitsu ASHG09KPCE/AOHG09KPCA
С включен монтаж

С включен
монтаж

1357,55лв 1429,00 лв
с включен безплатен монтаж
NIPPON
-5 %
Инверторен климатик  Cooper&Hunter CH-S12FTXE-NG Alpha
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1253,05лв 1319,00 лв
с включен безплатен монтаж
Cooper&Hunter
Инверторен климатик INVENTOR NUVI-18WF / NUVO-18, NEO
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1869,00лв
с включен безплатен монтаж
Cooper&Hunter
Инверторен климатик INVENTOR MFVI32-12WFI / MFVO32-12, COMFORT
Wi-Fi управление

Wi-Fi
управление

С включен монтаж

С включен
монтаж

1869,00лв
с включен безплатен монтаж

Прочети още

Кои климатици са безшумни?
Кои климатици са безшумни?

Един от често задаваните въпроси, които ни задавате, и са свързани с качествата на климатиците е нивото на шума, който те създават. Важно е да се отбележи, че отговор на този въпрос се дава отделно за вътрешното и външното тяло.

Прочети още >
Как да купим климатик онлайн?
Как да купим климатик онлайн?

Когато потребителите търсят климатик в търсачки като Google и Bing, те използват ключови думи и фрази. Последните описват типа на климатика, характеристики – филтри, ниво на шум или капацитет, марка или ценови клас.

Прочети още >
Какво знаем за Veissmann Group?
Какво знаем за Veissmann Group?

Veissmann Group е бранд с дългогодишна история от успехи. Има имидж на производител на висококачествени уреди, системи и цялостни решения за климатизация, които улесняват живота на хората и гарантират оптимален комфорт в дома и офиса.

Прочети още >
Кои са важните въпроси, които трябва да зададете, ако сте в Бургас и искате да закупите климатик
Кои са важните въпроси, които трябва да зададете, ако сте в Бургас и искате да закупите климатик

Въпросите, които са важни за потребителите от Бургас, които търсят да закупят климатик, са свързани с особеностите на климата в региона.

Прочети още >

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Climacity и неговите специални предложения